Čchi-kung a jeho význam pro naše zdraví

Co je to čchi-kung?  

Je to cvičební systém, vytvořený v Číně, který pomáhá vytvářet uvnitř těla silný tok čchi a podporuje její cirkulaci . Čchi -znamená v překladu energi a kung -práce, činnost. Dohromady tedy toto spojení znamená práce s energií.  Pro posílení organismu a jeho regeneraci se pracuje s vnitřní energií, naopak pro vnější bojová umění, jako je Šao-lin, je využívána vnější energie.

Čína byla jednou z prvních zemí, kde se začaly využívat tělesná cvičení k léčbě nemocí. Před 1.800 lety vytvořil Dr. Hua Tuo soubor tělesných cviků Hru pěti zvířat. Cviky jsou založeny na myšlence, že „ Tělo v činnosti nemůže onemocnět, tak, jako namazané panty u dveří nemohou zrezivět.“  

Čchi-kungová cvičení jsou založena na postupném procvičování a uvolňování kloubů, svalů, často za pomocí kruhovitých pohybů.  Při cvičení je také využíváno pravidelné dýchání, při kterém se zapojuje bránice a vnitřní svaly břicha, zpevňují se tak i svaly pánevního dna.  Pohyb se provádí v rytmu dechu a od cvičícího se vyžaduje, aby zůstal klidný a plně soustředěný. Takto prováděné cvičení pak zklidní centrální nervový systém. Pravidelné cvičení čchi-kungových sestav (rozuměno každodenní) tak  uvolňuje napětí ve svalech, zlepšuje pohyblivost kloubů, napomáhá správné funkci vnitřních orgánů, posiluje kardiovaskulární a dýchací systém.  Při praktikování čchi-kungu se také zlepšuje koordinace pohybu, učíme se lepšímu vnímání sebe sama.  

Čchi-kung  není jen cvičení v pohybu pro uvolnění těla a mysli, ale existuje také statický čchi-kung, který nám pomáhá k rozvoji vnitřního toku čchi, ke zklidnění mysli a těla, soustředěnosti na sebe sama v klidu, kdy se učíte porozumět všemu, co se ve vás děje.  Tento čchi-kung se cvičí v pozici vstoje, jako když objímáte strom – Stoj jako strom (Čan-čuang). V této pozici se dostáváte do meditace.  

Taoistický klasik Lao-c´ v základním díle taoismu Tao te-ťing vyjádřil vizi života slovy:


Stoje sám a nehnutě,
člověk může sledovat veškeré tajemno
Přítomný v každém momentu a nekonečně plynoucí – to je brána k nepopsatelným divům


Po čase pravidelného cvičení začnete vnímat tok energie i na fyzické úrovni, budete se cítit spokojení a uvolnění.  Zjistíte, že cvičení potřebujete ke svému životu a opravdu budete s radostí cvičit každý den. Výše jsem zmínila čchi-kung Hra pěti zvířat, který je považován za nejstarší čchi-kung. Dalším ze starých  čchi-kungů je Osm kusů brokátu (Pa tuan ťin), který má mnoho způsobů provedení. Od cvičení pro obnovu sil po dynamické cvičení. Výhodou čchi-kungových cvičení je, že se dají cvičit i v sedě, a jsou vhodná pro všechny věkové kategorie.  Nemají ani žádná zdravotní omezení. Právě naopak. Pomocí čchi-kungu může dojít ke zlepšení zdravotního stavu a tak zkvalitnit svůj život.

Na co si dát pozor, když začínáte?

U začátečníků se občas stává, že se při cvičení začnou dělat mžitky před očima, může docházet k pocitu na omdlení, pocitu slabosti. Tyto potíže mohou být zapříčiněny různými bloky v těle, buď v oblasti páteře, nebo bránice. Slova čchi-kung znamenají zjednodušeně práce s energií, v tomto případě s energií v našem těle. Učíme se ji vnímat, a pokud se vyskytne tento problém, reagujeme na něj snížením intenzity pohybu, můžeme si sednout na zem a chvíli vydýchávat, než se tělo zharmonizuje. Po čase pravidelného cvičení by měly potíže ustoupit a vymizet.

Zdroje:
Teorie a bojová síla tchaj-ťi
Čchi-kung Cesta energie

Previous
Previous

Mantra

Next
Next

Bandhy aneb tělní zámky