Restorativní jóga

Restorativní jóga učí trpělivosti, oddanosti a důvěře.

Vychází z anglického slova restore, které znamená obnovit, ozdravit nebo znovu nastolit rovnováhu. Uvádí tělo a mysl do rovnováhy a ty pak mezi sebou mohou navázat komunikaci. Je procesem, který vede ke znovuobjevování sebe sama, jelikož zvyšuje povědomí o tělesných omezeních. S citlivějším napojením na vlastní fyzické tělo dokážeme lépe vnímat i svoje emoce a rozlišovat, co nás trápí.

Pokud žijete ve stresu, nebo vás trápí nemoc či zranění, trpíte traumatem, praxe restorativní jógy vám pomůže znovu nalézt své zdraví. Všichni se přece chceme cítit ve svém těle dobře a tento pocit si zachovat i do budoucnosti. Všichni si zasloužíme žít s pocitem opravdovosti.

Učíme se být vůči sobě ohleduplní a jemní, bez soutěživého ducha porovnávání s druhými. Postupujeme vpřed bez bolesti a bez slz .S praxí restorativní jógy zakoušíme jak léčivé je Jen tak zůstat v klidu.

Počátky restorativních pozic sahají do roku 1937 a pojí se s indickým mistrem jógy a učitelem z Puny B.K. S. Iyengarem. Iyengar studoval jógu u svého učitele a švagra Tirumalai Krishnamacharyi. Iyengar byl neduživý mladík a jóga mu pomohla získat dobré zdraví. Brzy se zařadil mezi nejlepší žáky a nakonec nahradil jednoho z Krishnamacharyových studentů v jógové soutěži. V minulosti byly takové soutěže běžné. Studenti zde předváděli své dovednosti a veřejnost se touto formou seznamovala s jógou. Restorativní jóga vyrostla z Iyengarovy vlastní potřeby objevit terapeutické pozice, které by mu pomohly uzdravit a posílit své fyzické tělo. Iyengar začal jógu vyučovat, když mu bylo 18 let. Postupně si začal všímat, že se lidé v pozicích přepínají, což mohlo vést ke zranění či bolesti. Lidé, kteří přicházejí na svou první lekci jógy, obvykle věří, že chtějí-li něčeho dosáhnout, tak to stojí pot a slzy. Praktikanti tradiční jógy se snaží sami sebe překonat a chtějí rychle postupovat vpřed, což může vyústit ve zranění. A přesně to Iyengar pozoroval i na svých lekcích, lidé na sebe příliš tlačili, čímž si ubližovali. Bolest je sice součástí každého fyzického cvičení, ale rozhodně se nechceme zranit. Filozofie Restorativní jógy se od aktivnějších stylů v mnohém liší.

Tato myšlenka vedla Iyengara k tomu začít používat pomůcky, aby bylo možné si pozice upravit a setrvat v nich bez napětí. Lidé se tak mohou zotavit ze svých zranění, přepracovanosti a nemoci.

Mezi pomůcky patří bolstery, deky, polstáře, bloky,pásky, židle, zeď.

Součástí restorativní praxe jsou i dechová cvičení. Práce s dechem pomáhá ztišit mysl a prodloužit délku života. Dokážete-li ovládat svůj dech, cítíte větší soulad s tělem, myslí a mizí úzkostlivost. Celkově jste soustředěnější, šťastnější a vaše mysl jasnější.

Restorativní jógu nabízíme jako otevřenou lekci a někdy také jako víkendový workshop.

Previous
Previous

Yamas & Niyamas

Next
Next

Sankalpa