Sankalpa

Sankalpa je záměr, který si stanovujeme vždy na začátku své jógové praxe nebo nového začátku. Sankalpu si stanovujeme jako osobní pozitivní afirmaci, kterou vytváříme dění okolo i uvnitř sebe. Pravidlem je jasná formulace cíle, přání, nebo záměru. Je nutné ji vyslovit v pozitivním významu vůči sobě tak, aby její součástí nebyl zápor, aby vše probíhalo v přítomném čase. Formulujte svou sankalpu jasně, stručně a jednoznačně. Formulace se nemění a žádné ze slov nemá dvojí možný výklad.

NÁŠ TIP:


Vyvarujte se formulaci: „Nechci být nepřející.“ nebo „Přeji si už konečně lásku.“
Formulujte Sankalpu raději takto: „Jsem plna přejícnosti.“ nebo „Jsem milující.“
Tak, jako by se realizace děla právě v okamžiku vyslovení vaším vnitřním hlasem a vy už jste ji prožívali. Srdcem.


Jak si sankalpu udržet a pracovat s dílčími cíli?


Svůj záměr si můžete připomínat nebo znovu stanovit každý den. Můžete s ním usínat i vstávat. Můžete jej dle svého citu a intuice měnit. Můžete svůj hlavní záměr rozdělit na několik dílčích záměrů během roku. Vždy by však měly směřovat k hlavnímu záměru. Svého cíle se držte a to až do doby prožívání a naplnění svého dílčího cíle.


Nechť jsou vaše dny ve znamení rovnováhy, harmonie a najdete svůj středobod. Rovnováhy mezi výkyvy nálad a emocí, mezi cestami od břehu ke břehu, prostě jasným a zřetelným středem, proudem uvědomění. Nechť najdete v sobě klid a nadhled. Schopnost vzdálit se, poodstoupit a nechat být.

Nechť jste při stanovování svého záměru více v SRDCI, než ve vaší mysli.


Previous
Previous

Restorativní jóga

Next
Next

Mantra