Jógou k hormonální rovnováze

 

Hormonální systém udržuje v rovnováze naše tělo i náladu. Jak můžeme jógou podpořit jeho správnou funkci? Hormony fungují v interakci s nervovým a imunitním systémem, aby udržely rovnováhu a optimální fungování těla. Hormonální systém reguluje v těle mnoho funkcí:

  • Metabolismus

  • Reprodukci

  • Krevní tlak a srdeční frekvenci

  • Trávicí funkci

  • Imunitu

Hormonální nerovnováha se může projevit různými zdravotními problémy:
Poruchou menstruačního cyklu, poklesem a zpomalením metabolismu, nemocemi jako je cukrovka či osteoporóza, ale také psychickými stavy - například depresemi či emocemi obav a úzkostí.

Jógové cvičení pozitivně ovlivňuje náš hormonální systém dvěma způsoby:

1. zklidněním nervového systému
2. stimulací endokrinních žláz a konkrétních orgánů

ZKLIDŇUJÍCÍ EFEKT

Jóga pozitivně působí na hormonální systém proto, že zklidňuje nervový systém. Různými technikami relaxace, hlubokým dýcháním a meditací snižujeme hladinu stresového hormonu kortizolu. Zklidněním v józe tlumíme sympatický nervový systém, který tělu říká: "Bojuj nebo uteč!" A zapínáme parasympatický nervový systém, který tělu říká: "Je čas na odpočinek a trávení." Specifické jógové ásany nám pomáhají uvolňit tělo a tím mu umožňují vrátit hormonální hladinu zpět do rovnováhy.

STIMULAČNÍ EFEKT

Konkrétní jógové ásany stimulují konkrétní endokrinní žlázy a orgány, které jsou zodpovědné za produkci hormonů.

1. Například pozdrav slunci je sekvence, která stimuluje štítnou žlázu, nadledvinky a pankreas.
2. Specifické ásany také pomáhají při poruchách trávení.
3. Problémy spojené s menstruačním cyklem a menopauzou mohou zmírnit pozice zaměřené na pánev.
4. Praxí zlepšujeme i cirkulaci krve v těle a tak podporujeme přísun živin i kyslíku k hormonálním žlázám.

NA CO POZOR?

Je důležité znát své tělo a mít pro svůj konkrétní problém v józe správné vedení. Ne všechny jógové praktiky totiž zklidňují. Naopak některé energické praktiky uvolňují endorfiny, které mohou zvýšit zátěž nadledvinek a tak dále.

JAKÉ POZICE MŮŽETE VYZKOUŠET?

Vyzkoušejte tyto pozice s pomalým, klidným, pravidelným a hlubokým dechem.

Cat-Cow - pozice kočky a vyhrbení a prohnutí zad pro pohyblivost páteře a uvolnění celého těla

Malásana - dřep s široce otevřenými koleny do stran můžeme praktikovat při poruchách trávení, sklonům k nadýmání a pro posílení pánevního dna

Baddhakonásana - předklon v sedu se spojenými chodidly a koleny od sebe použijeme pro zmírnění křečí a bolestí zad během menstruace a také jako pomoc s emočním uvolněním

Navásana - loďka, sed se zvednutýma nohama a rukama pro posílení nohou, páteře a krku, zpevnění břicha a zad, k regulaci funkce štítné žlázy a k uvolnění stresu a úzkosti

Dhanurásana - luk, v lehu na břiše při spojení rukou na nártech a oddálení od hýždí můžeme využít pro zvýšení oběhu v oblasti hlavy a pánve, uvolnění napětí břicha a posílení orgánů břicha a při zácpě či zažívacích potížích

Balásana - pozice dítěte - sed na patách s hlubokým předklonem nám pomůže zklidnit nervový systém, uvolnit napětí spodních zad, menstruační křeče, příznaky PMS a dopomůže nám při obnově průtoku krve celého těla. 

Praktikovat s námi můžete skoro každý den v týdnu. Vyberte si z velké nabídky lekcí nebo se přidejte do některého z kurzů. Těšíme se na vás ve studiu!

 
Previous
Previous

Jóga a životní styl

Next
Next

Jógou ke zdravému proudění lymfy