Jógou ke zdravému proudění lymfy

 

Jak jóga ásana pomáhá správné funkci lymfatického systému?

Náš lymfatický systém a imunitní systém jsou nejlepší přátelé. Lymfatický systém je důležitý pro naše celkové zdraví i imunitu:

  • Je zodpovědný za cirkulaci lymfy, která má na starosti odvádění toxinů z těla ven.

  • udržuje hladinu tekutin v těle,

  • absorbuje tuk z trávicího traktu,

  • odstraňuje choroboplodné zárodky a bakterie a chrání nás před cizími vetřelci.

Na rozdíl od krve, která cirkuluje pumpováním srdce, lymfa cirkuluje svalovou kontrakcí.

Proč jsou jógové pozice prospěšné pro cirkulaci lymfy?

Během ásánové praxe dochází ke svalovým kontrakcím, které jsou buď statické nebo dynamické. Statické pozice využívají takzvané izometrické svalové kontrakce, kdy je pozice držena po určitou dobu a sval generuje sílu beze změny délky. Dynamické pozice naopak způsobují prodloužení a flexi svalů. Proto jsou jógové sekvence, ve kterých běžně střídáme statické a dynamické pozice pro podporu lymfatického systému ideální volbou.

Jaké pozice můžete vyzkoušet?

Správnému toku lymfy prospívají například pozice kočky, psa tváří dolů, rotace ve výpadu či loďka, kobylka, svíčka, lomená svíčka s nohama opřenýma o zeď, poloviční most, nebo pozice dítěte.

Pozice zároveň nejsou tím jediným, co při běžné jógové lekci podporuje zdraví našeho lymfatického systému a tím i imunitu. Skvělým způsobem jak podpořit tok lymfy jsou také různé techniky pránájámy jako například dech kaphalabhati. Na zdraví lymfatického systému se značně projeví také omezení stresu. S tím nám pomůže relaxace a meditace. Ty pomáhají snížit napětí v těle a tím přímo posilují imunitní systém a uvolňují průchodnost lymfatických uzlin.

Kromě pravidelného vědomého pohybu můžeme lymfatický systém podpořit i jinými způsoby. Co dalšího nám pomůže ke zdravému toku lymfy?

  • Masáže - lymfatická či celotělová

  • Správná výživa - potraviny s vysokým obsahem vlákniny a zdravých tuků

  • Pitný režim - dostatek čisté vody s omezením kofeinu a alkoholu

  • Správné držení těla - Ujistěte se, že sedíte a stojíte s rovnými zády

  • Zdravý životní styl a dostatek spánku

Pravidelná ásánová praxe má nespočet benefitů a každý praktikant v ní může najít právě to, pro co si na podložku přichází. Ať vám jde o zlepšení fyzického zdraví, psychickou pohodu či duchovní růst, se studiem Satyam jsme tu pro vás!

Účinky jógových ásán na další tělesné systémy rozebíráme v dalších článcích na blogu. >

 
Previous
Previous

Jógou k hormonální rovnováze

Next
Next

Ásana